Pajarin Poikien Perinneyhdistyksen kerhoilta  
13.10.2015 Tampereen Suojeluskunta- ja Lottamuseolla

Ohjelmassa oli valtiotieteiden tohtori, eversti Pekka Visurin esitelmä sekä sotaveteraani Antti Savelan muisteluja Aaro Pajarin Jatkosodassa komentaman 18.Divisioonan Jääkärikomppanian  taistelujen tieltä.

Pekka Visurin esitelmän aiheena oli ”Mannerheimin ja Paasikiven linjalta  nykypäivään”. Hänen lokakuussa ilmestyneen kirjan "Paasikiven Suomi – Suurvaltojen puristuksessa 1944-1947" esittelyssä todetaan mm.
"Kesän 1944 taisteluissa Suomen rintamat vakiinnutettiin, millä luotiin edellytykset aselevolle ja välirauhalle. Tasavallan presidentiksi elokuun alussa nimitetyllä marsalkka Mannerheimilla oli keskeinen rooli siirryttäessä sodasta rauhaan. Hänen tärkeimmäksi apulaisekseen kohosi marraskuussa pääministerinä aloittanut J. K. Paasikivi. Mannerheim antoi ”Paasikiven linjalle” vahvan tukensa. Presidentti ja pääministeri olivat yksimielisiä siitä, että välirauhansopimuksen määräysten täyttäminen oli välttämätöntä ja edellytti myös yhteistyötä Neuvostoliiton kanssa. Yhtä lailla tärkeää oli sisäpoliittisen tilanteen pitäminen vakaana."

Antti Savela (s. 1922 Tampereella) on jyväskyläläinen metsänhoitaja ja reservin majuri. Hän kertoi Tuomo Juntusen haastattelemana sotatiestään, ennen muuta Pajarin 18.Divisioonan Jääkärikomppaniassa "Pajarin nyrkissä" Jatkosodan ensimmäisinä viikkoina. Talvisodan aikana hän toimi Tampereen suojeluskunnan 7. komppaniassa eli ns. koululaiskomppaniassa ensin it-konekivääriryhmässä Näsinkalliolla ja sitten Valmetin lentokonetehtaalla.

Jatkosotaan lähtiessä hän oli 18-vuotias. Divisioonan Jääkärikomppania taisteli erikoisyksikkönä hyökkäysvaiheessa 31.7.1941 alkaen, kunnes se lakkautettiin 17.8.1941. Antti siirrettiin III Pataljoonaan ja seuraavana päivänä hän Jussi Kirjavaisen komppaniassa souti ensimmäisten joukossa yli Vuoksen Hopeasalmen.  

Hyökkäysvaiheen jälkeen korpraali Antti Savela kävi Ilmavoimien lentokonemekaanikon kurssin ja syksyllä 1942 RUK-kurssin. Vänrikki Savela komennettiin tuttuun JR 27:ään Kannakselle Sormenkärkeen joukkueenjohtajaksi. Syksyllä 1943 hän hakeutui Ilmavoimien tähystäjäkurssille ja sitä tietä hänen sotatiensä jatkui pommikoneen tähystäjänä niin Kannaksen rintamalla kuin Lapsin sodassakin.

Antti Savelaa (keskellä) haastatteli Tuomo Juntunen. Vasemmalla puheenjohtaja Antti Numminen. 

Kooste ja kuvat: Markku Rauhalahti