TOLVAJÄRVI 75 -JUHLASEMINAARI
JA MAAKUNTAKOMPPANIOIDEN PERINNEPÄIVÄ

13.12.2014 Kalevankangas ja  Kalevan lukio, Tampere

Juhlallisuudet aloitettiin kunniakäynnillä kenraali Aaro Pajarin muistomerkillä Kalevankankaan hautausmaalla. Pirkanmaan maakuntakomppaniat sekä Suomen lippu ja Pajarin Poikien Perinneyhdistyksen lippu juhlistivat tapahtumaa.


Tolvajärvi 75 -juhlaseminaarissa Kalevan lukion juhlasalissa oli maakuntakomppaniat mukaan lukien noin 300 kutsuvierasta

Tilaisuuden ohjelma, linkki.

Ohjelman aloitti Ilmavoimien soittokunta konsertilla, joka käsitti marsseja ja muuta isänmaallista musiikkia. Soittokunta esiintyi myös seminaarin kahvitauon aikana.
     
Komentaja Matti Eskola luovutti Pajarin Nyrkin ja muita palkintoja. Pajarin Nyrkin 2015 saajat. Maakuntakomppanioiden päälliköiden ja lippujen vaihto.

Seminaarin ohjelma sisälsi 15 havainnollistettua lyhytesitelmää Tolvajärven taisteluista. Alustajia oli kymmenen, useimmilla heistä lähisukulainen taisteli Tolvajärvellä. Heinivaho, Isotalo ja Kivelä ovat JR 16:n komppanianpäälliköiden poikia ja Siukosaari veljen poika. Myllyniemen, Rauhalahden ja Virtapohjan isät taistelivat Tolvajärvellä aliupseereina.
 

Erkki Eskelinen Matti Heinivaho Reino Isotalo Tuomo Juntunen Juhani Kivelä
Pekka Myllyniemi Markku Rauhalahti Hannu Routamaa Timo Siukosaari Harri Virtapohja

"Tolvajärvi antoi toivoa - Talvisodan ensimmäinen torjuntavoitto"; esitelmien pohjalta tehty tiivistelmä, linkki.

Kuvat: Helena Turpeinen ja Markku Rauhalahti
Kooste: Markku Rauhalahti