Maanpuolustusjuhla Tuupovaaran Korpiselkätalossa
13.9.2014


Tuupovaaran Hoilolan kylässä sijaitsevassa Korpiselkätalossa on vuosien mittaan järjestetty useita maanpuolustusjuhlia, joiden pääaiheena on ollut Tolvajärvellä joulukuussa 1939 käydyt taistelut. Tämänkertainen juhla järjestettiin Jatkosodan päättymisen 70-vuotismuistopäivän merkeissä. Tilaisuuden järjestivät Korpiselän Pitäjäseura ja Tolvajärven taistelujen perinnetoimikunta.

Juhlapäivä aloitettiin jumalanpalveluksella Hoilolan ortodoksisessa kirkossa, jonka jälkeen oli kunniakäynti ja ekumeeninen muistopalvelus kirkon pihalla olevalla rajan taakse jääneiden korpiselkäläisten sukupolvien muistokivellä.

Pääjuhla oli Hoilolan Korpiselkätalossa, joka on rakennettu vuonna Tolvajärven harjulle kesällä 1939 valmistuneen ja syksyllä 1939 tuhoutuneen Matkailumajan tyyliin.

Korpiselkätalo Tuupovaaran Hoilolassa. Korpiselän Pitäjäseuran lippu ja sen suunnittelija komentajakapteeni evp Tapani Talari.
   
Kunniakäynti ortodoksisen kirkon pihalla rajan taakse jääneiden korpiselkäläisten muistokivellä. Muistokivellä Timo Siukosaari, Tapani Talari, Harri Virtapohja ja Markku Rauhalahti.
   

 
   
Juhlapuhe eversti evp Harri Virtapohja, Pajarin Poikien Perinneyhdistyksen puheenjohtaja. Musiikkiesitys: Sisarukset-kuoro. Musiikkia esittivät myös Karjalan Jääkäripataljoonan perinnesoittokunta ja Mari Matveinen..

  
Tolvajärven harjulla sijaitsi aikanaan Karjalan Sivistysseuran vuonna 1929 Shemeikan ja Vornasten laulaja- ja metsämiessukujen muistolle pystyttämä patsas. "Matkamies, pysähdy! Sukukuntasi parhaitten henget haastavat muinaisuudesta". Sotien aikana patsas hävisi tietymättömiin. Patsaan jäljennös sijaitsee Tuupovaaran Hoilolan kylässä Runon- ja rajantien läheisyydessä Onnenvirran kauniissa rantamaisemassa .

Kooste ja kuvat: Markku Rauhalahti
Pajarin Poikien Perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja